Cebula dymka Szalotka Golden Gourmet 0,25 kg
Cena regularna:
9,56 zł
towar niedostępny

Opis
Odmiana o drobnych, podłużnych cebulach i łagodnym smaku. Posiada liczne walory smakowe i zdrowotne oraz jest bardzo łatwa w amatorskiej uprawie. Można ją spożywać w każdej postaci. Nadaje się do jedzenia na surowo, smażenia, mrożenia a także suszenia. Często uprawia się ją na szczypior.
Dzięki uprawie cebuli z dymki osiągamy wcześniejszy zbiór i dorodniejsze
cebule. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie co 7
– 10 cm, a między rzędami 25 cm.
Dymkę należy sadzić
płytko, aby jej wierzchołek był tylko lekko przykryty.
Ze względu na płytki system korzeniowy cebula wrażliwa jest na niedobór wody.
Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach; nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych (optymalnie 6,5-7,0 pH).
Dane techniczne
Opakowanie | 0,25 kg |
Termin sadzenia | Wiosna |
Stanowisko | Słońce |
Rozmiar | 30-40 mm |